بازسازی ساختاری ساختمان
در این نوع بازسازی کارشناسان و مهندسین بیشتر تمرکز خود را بر روی اصلاح زیر ساخت های ساختمانی اعم از ترمیم بخش های فرسوده، افزایش استحکامات نقاط مختلف سازه، افزایش فضای ساختمان، بهره وری انرژی و … خواهند گذاشت. در این مورد بسته به درصد بازسازی مورد نیاز می تواند هزینه ها افزایش پیدا کرده و نیاز به صرف زمان بیشتری برای تکمیل پروژه باشد.
طراحی دکوراسیون، از طراحی تا بازسازی ساختمان
معنی دکوراسیون در لغت نامه فارسی آراستن، چیدمان و مرتب کردن است. وقتی که صحبت از دکوراسیون داخلی میشود منظور نحوه چیدمان و انتخاب مناسب وسایل قسمت های مختلف خانه از جمله قسمت پذیرایی و نشیمن، اتاق ها، آشپزخانه، حمام و دستشویی می باشد.
با توجه به همه گیر شدن و جذاب شدن طراحی دکوراسیون داخلی دیگر طراحی دکوراسیون محدود به خانههای مسکونی نیست و در دفاتر کاری، فروشگاه ها، مغازه ها، بیمارستان ها، هتل ها و غیره هم از قوانین مختلف طراحی دکوراسیون داخلی استفاده میشود.
از دید خیلی از افراد چیدمان دکوراسیون داخلی منزل کار بسیار ساده ای است و تنها با سلیقه افراد پیش می رود، اما این طور نیست و نکات بسیار مهمی در این زمینه وجود دارد که اگر آنها را بدانید و به خوبی رعایت کنید، بهترین استفاده را از فضای منزل خواهید داشت و به زیبا سازی هرچه بیشتر خانه شما کمک خواهد کرد. گاهی با پیروی از این قوانین، طراحی دکوراسیون برای شما کم هزینه تر و سریع تر انجام می شود و جلوه ویژه و خاصی در منزل شما ایجاد می شود و خانه شما را به یک فضای مطبوع و گرم تر و دلپذیرتر تبدیل می کند.
کف سازی
کفسازی به مجموعه عملیاتی گفته میشود که پس از اتمام عملیات سفت کاری در ساختمان انجام میشود تا ساختمان را به حالت قابل سکونت در آورد. برای این کار معمولاً ابتدا یک لایه ملات نرم ریخته میشود تا سطح را به صورت هموار درآورد. به همراه این کار پیش بینیهای مربوط به تاسیسات مکانیکی و برقی ضروری است. پس از آن بسته به مورد خاکریزی، پوکهریزی یا ملات ریزی انجام میشود و نهایتا لایه انتهایی، نهایی را تشکیل میدهد که میتواند آسفالت، موزائیک، سرامیک، بتن سیمانی و... باشد. در عملیات مربوط را به نقاطی که در معرض عوامل محیطی (برف و باران و سرما و گرما) قرار دارند، بسته به مورد بعد از ملات اولیه و قبل از ملات ثانویه عایقکاری رطوبتی یا عایقکاری حرارتی یا هردو انجام میگیرد.
ایجادکننده پوشش سخت از سنگدانههای مقاوم تشکیل شده که در مقابل سایش و فرسایش بعلت ویژگیهای فیزیکی، مقاومت بالایی از خود نشان می دهند. این ماده که معمولاً از ژل میکروسیلیس یا میکروسیلیکا میباشد پس از استفاده روی بتن تازه و انجام کارهای ماله کشی سطحی سخت و بدون خلل و فرج ایجاد میکند که در مقابل خوردگی و سایش مقاوم است.
سختکننده بافر یک مخلوط خشک پودری و آماده مصرف جهت ایجاد بتن ضد سایش میباشد. این ترکیب ایجادکننده پوشش سخت از سنگدانههای مقاوم تشکیل شده که در مقابل سایش و فرسایش بعلت ویژگیهای فیزیکی، مقاومت بالایی از خود نشان می دهند.
خط کشی
در این بخش می خواهیم در مورد فواید و دلایل نیاز به خط کشی ( خط کشی با رنگ اپوکسی و پلی اورتان ) را به صورت تیتر وار و خلاصه بیان کنیم.
- استقاده صحیح و بهینه تر از فضای داخلی پارکینگ
- پیشگیری از ایجاد بی نظمی در قرارگیری خودروها
- جلوگیری از درگیری و مشاجره ی احتمالی میان رانندگان بخاطر جای پارک خودرو
- تعیین محدوده مشخص برای هر خانواده یا ساکنان یک آپارتمان یا ساختمان دارای واحدهای زیاد
- پیشگیری از مسدود شدن مسیر ورود و خروج پارکینگ
- جلوگیری از ایجاد ترافیک و ازدحام خودروهای داخل پارکینگ در یک نقطه
خط کشی در پارکینگ ساختمانها یا پارکینگ های عمومی به عنوان خطوطی از پیش تعیین شده تعریف میشوند، که به کمک آنها فضای پارکینگ به بخشهای مختلفی تقسیم شده و هر کدام از خودروها با توجه به دسته بندیهای صورت گرفته، میتوانند در این فضا قرار گیرند. اهمیت این خط کشیها در ساختمانهای بزرگ و در پارکینگهای عمومی بسیار زیاد است و از تنشهای زیادی جلوگیری میکند.
وقتی که شما در یک مجتمع بزرگ سکونت دارید و یک فضای مشخص و تعریف شده برای خودرو شما وجود دارد، طبیعتاً این جایگاه به عنوان حریم خصوصی شما در نظر گرفته شده و هیچ شخصی نمیتواند از آن استفاده کند.
سیستم اعلام و اطفا حریق
سیستم اعلام و اطفا حریق از چندین قطعه الکترونیکی و هوشمند ساخته شده است که در صورت بروز نشتی گاز و یا آتش سوزی به وسیله سنسور هایی که در آن تعبیه شده است از وقوع حادثه باخبر می شود و با به صدا در آوردن آژیر ها هشدار های لازم را به سایر افراد می دهد. بعد از آگاه سازی افراد این سیستم هوشمند به حفاظت از جان و اموال ساکنین پرداخته و با اقدامات لازم مانع از گسترش بیشتر حریق می شود. در عصر کنونی در بیشتر ساختمان های تجاری، اداری، مسکونی و صنعتی از سیستم اعلام حریق و سیستم اطفا حریق استفاده می شود. زیرا این سیستم با توجه به نوع عملکردی که دارد، مانع از تلفات جانی می شود و خسارت های ناشی از آتش سوزی را تا حد چشمگیری کاهش می دهد. به همین دلیل وجود چنین وسیله ای در هر ساختمان ضروری می باشد.
سیستم اعلام حریق چیست؟
سیستم اعلام حریق در واقع وظیفه دارد ساکنین خانه و یا ساختمان را از بروز حادثه هایی مانند آتش سوزی و یا نشتی گاز آگاه سازد تا مانع از بروز حادثه ای بزرگ تر شود. در واقع این سیستم هوشمند اقدام دیگری برای مهار آتش انجام نمی دهد و به وسیله دیگری به نام سیستم اطفا حریق نیاز دارد.
سنسور های نصب شده در سیستم اعلام حریق هنگامی که گاز و یا حرارتی بیشتر از حدود تعیین شده در فضا تشخیص دهند؛ به سرعت وارد عمل می شوند و آژیر ها و فلاشر های خانه را به منظور هشدار فعال می نمایند.
سیستم اطفای حریق چیست؟
این سیستم وظیفه مهار آتش را دارد و مهم ترین عامل جهت کاهش آتش سوزی و جلوگیری از تلفات جانی است.
حتما تا کنون نام مثلث آتش به گوش شما رسیده است. این مثلث مدلی ساده جهت آشنایی شما با عواملی است که نقش موثری در تشکیل و گسترش آتش دارند. سه عنصر مهم مثلث آتش عبارتند از :
- سوخت
- گرما
- اکسیژن
وجود هر سه عنصر جهت تشکیل آتش امری ضروری می باشد و در صورت حذف هریک از آن ها از چرخه، آتش مهار می شود.
ساختار سیستم اطفا حریق نیز به گونه ای می باشد که این چرخه حریق را قطع می کند و مانع از آتش سوزی بیشتر می شود. این سیستم مهار آتش در دو نوع دستی و اتوماتیک موجود می باشد :
سیستم اطفا حریق دستی
سیستم اطفا حریق دستی به یک نیروی انسانی جهت خاموش کردن شعله های آتش نیاز دارد و به صورت خودکار هیچ گونه عملکردی ندارد. نمونه شناخته شده این نوع وسیله، کپسول های آتش نشانی می باشد که همه ی ما تا حدودی با آن ها آشنا هستیم.
کپسول های آتش نشانی نیز با توجه به نوع آتش سوزی و اینکه در کدام کلاس قرار دارند، متفاوت می باشند. انواع کپسول های آتش نشانی عبارتند از :
- خاموش کننده های آب و گاز
- خاموش کننده های پودر (پودر خشک، پودر خشک شیمیایی، پودر تر شیمیایی)
- خاموش کننده دی اکسید کربن (CO2)
- خاموش کننده های حاوی ترکیبات هالوژنه
- خاموش کننده های حاوی کف
سیستم اطفا حریق اتوماتیک
سیستم اطفا حریق اتوماتیک به هیچ گونه نیروی انسانی نیاز ندارد و کاملا هوشمندانه عمل می کند. سنسور های موجود در این سیستم در صورت تشخیص آتش سوزی سریعا وارد عمل می شوند و به طور خودکار اقدامات لازم جهت جلوگیری از پیش روی آتش سوزی را انجام می دهند.
این سیستم هوشمند در انواع مختلفی در بازار عرضه می شود که در اینجا اسامی و نوع عملکرد آن ها را برای شما بیان می کنیم:
سیستم اطفای حریق اتوماتیک مه آب (Water Mist)
آب یکی از عوامل اصلی برای خاموش کردن شعله های آتش می باشد و اساس کار سیستم اطفا حریق اتوماتیک Water Mist قطرات بسیار ریز آب می باشد. این سیستم هوشمند در 3 نوع دسته بندی موجود می باشد :
- سیستم فشار بالا
- سیستم فشار متوسط
- سیستم فشار پایین
قطرات بسیار ریز آب این سیستم ابتدا به خنک سازی محیط می پردازند. بخارهای آب تشکیل شده در این مرحله اکسیژن های موجود در محیط را می راند و آتش را خاموش می کند.
سیستم اطفا حریق اتوماتیک ورتکس (Vortex)
سیستم اطفا حریق اتوماتیک ورتکس (Vortex) از ترکیب گاز نیتروژن و مه آب تشکیل شده است. روش عملکرد این سیستم بدین صورت می باشد که ذرات آب بر اثر فشار گاز نیتروژن به ذرات بسیار ریز تبدیل می شود و محتوایی ترکیبی تشکیل شده از ذرات ریز آب و گاز نیتروژن به طور همزمان شعله های آتش را مهار می کنند. در واقع ذرات آب، حریق را خنک می کند و همزمان گاز نیتروژن میزان اکسیژن را کاهش می دهد.
سیستم اطفا حریق اتوماتیک گازی هالون (Halon)
این سیستم از ترکیب مشتقات هیدروکربن اتان (CH4) یا متان (C2H6) با گازهای هالوژن (عناصر گروه هفتم جدول تناوبی) تشکیل شده است که به آن ها هالون گفته می شود. هالون ها برای لایه ازن بسیار مخرب می باشند و در سال های اخیر استفاده از آن ها به دلیل معایبی که برای محیط زیست دارند، ممنوع اعلام شده است.
سیستم اطفا حریق اتوماتیک آبی اسپرینکلر (Sprinkler)
اسپرینکلر (Sprinkler)، سیستم اطفا حریق اتوماتیکی است که به وسیله آب شعله های آتش را خاموش می کند. این سیستم هوشمند در سقف خانه و یا ساختمان تعبیه می شود و با اتصال به لوله های آب و به کمک آب پاش هایی که دارد آتش را مهار می کند.
از این سیستم هوشمند در خانه های هوشمند، هتل ها، پارکینگ ها، کارخانه ها، مجتمع های بزرگ تجاری، انبار ها و مخازن نگهداری سوخت استفاده می شود.
سیستم اطفا حریق اتوماتیک پودری یا آیروسل (Aerosol)
سیستم آیروسل (Aerosol) بر مبنای ماده ی گازی و ذرات بسیار ریز جامد عمل می کند که غیر سمی می باشند.
جنس ذرات آیروسل، کربنات پتاسیم هستند که بر اثر یک واکنش گرما زا در دمای اتاق به یک ماده جامد تبدیل می شوند؛ اما تا قبل از آن به حالت گاز باقی می مانند.
بعد از فرآیند گفته شده؛ این ذرات ریز جامد بر روی شعله های آتش قرار می گیرند و باعث اطفا شعله های آتش می گردند.
سیستم اطفا حریق اتوماتیک فوم (Foam)
فوم (Foam) ماده ای پایدار می باشد که از حباب های کوچک و پر از هوا تشکیل شده است. این ماده در سیستم اطفا حریق با آب ترکیب می شود و با خروج از لوله کشی های مندرج شده سیستم حریق، بر و روی سطوحی که آتش گرفته اند قرار می گیرد.
فوم به دلیل ساختار چسبنده ای که دارد، مانع ورود هر گونه اکسیژن به شعله های آتش می شود و جلوی آتش سوزی بیشتر را می گیرد.
مکان های مناسب جهت نصب سیستم اطفا حریق
- در فضاهای باز که با تابش نور خورشید و یا برف و باران در تماس است، قرار داده نشود.
- نزدیک ورودی ها و خروجی های ساختمان نصب شود.
- در مکانی که احتمال صدمات فیزیکی در آن کمتر است.
- در محلی قرار گیرد که دسترسی به آن کوتاه و راحت باشد.
- در مکانی دورتر از مواد خطرناک نصب گردد.
سیستم کنترل ورود و خروج چیست؟
سیستم کنترل ورود و خروج همانطور که از اسمش مشخص است، ورود و خروج افراد و وسایل نقلیه را مورد کنترل قرار می گیرد. دستگاه های ورود و خروج هر یک به واسطه مکانیزمی که برای آنها تعریف شده است کار می کنند، برخی از دستگاه ها با کارت های مخصوص کار می کنند و برای دستگاه سخت افزار کارتخوان تعریف شده است و برخی به واسطه دستگاه های که از بیومتریک استفاده می کنند، عملیات کنترل را انجام می دهند. برخی با ثبت پلاک کار می کنند و برخی نیز به واسطه تگ کار می کنند. هر یک از سیستم کنترل ورود و خروج دارای قوانین اجرایی مخصوص به خود هستند.
سیستم کنترل تردد هوشمند مبتنی بر کارت
معمول ترین سیستم کنترل ورود و خروج مربوط به دستگاه های کارتی هستند. زمانی که ایده ساخت سیستم کنترل ورود و خروج در ذهن افراد شکل گرفت، مدل کارتی پایه سیستم های تردد قرار گرفت.
معمولاً سیستم کنترل ورود و خروج کارتی به شامل تجهیزات سیستم، انواع کارت، کارت خوان، کامپیوتر و سرور و نرم افزار مخصوص است. در صورتی که اشخاص بخواهند از این کارت ها استفاده نمایند باید کارت را جلوی دستگاه کارت خوان بگیرند.
در صورتی که قرار است از سیستم کنترل ورود و خروج برای پارکینگ استفاده شود روال کار به این صورت است که راننده پس از رسیدن به گیت ورودی، صبر می کند تا پلاک خودرو پردازش شود و سپس کارت مورد نظر را از اپراتور کارت موقت دریافت می کند و راهبند برای او باز می شود و در زمان خروج نیز کارت را تحویل داده و می تواند از پارکینگ خارج شود. دستگاه حضور و غیاب کارتی نیز طراحی شده است که البته از نظر امنیت امتیاز چندانی به خود اختصاص نمی دهد.
سیستم کنترل ورود و خروج مبتنی بر تگ
نوع دیگری از سیستم کنترل ورود و خروج وجود دارد که با تگ یا برچسب کار می کند. در این روش از RFID استفاده شده است به طوری که دستگاه با نرم افزار خاصی برنامه نویسی شده است. این دستگاه قابلیت تردد بدون کارت را فراهم می سازد. معمولاً چنین سیستم هایی برای پارکینگ های شلوغ استفاده می شود. دقت شود که در این سیستم برچسب باید برای مالک و مشترک و یا افراد مشخصی تعریف شود تا توسط دستگاه مورد تایید قرار بگیرد. مثلاً برخی از جایگاه های پارکینگ فقط مخصوص برخی از اتومبیل های خاص است و از همین تکنولوژی استفاده می کند. تجهیزات مورد نظر برای این سیستم ها انواع تگ یا برچسب هستند و همینطور نیاز به آنتن برد بلند بوده که خاصیت اجرایی مخصوصی دارد.
سیستم کنترل ورود و خروج به واسطه بلیط
یک سری دستگاه های ارائه دهنده بلیط به صورت خودکار وجود دارد. این دستگاه ها به صورتی طراحی شده اند که نیاز به حضور اپراتور ندارند. البته این سیستم ها شامل دستگاه پرینتر حرارتی هستند. در واقع در ابتدا کد مشخصی پس از وارد کردن مشخصات مراجعه کننده در نظر گرفته می شود، نیاز است که دستگاه بلیط را به واسطه پرینتر حرارتی به چاپ برساند. زیرساخت های سخت افزاری برای این سیستم کنترل ورود و خروج به نسبت پیشرفته و گران است. تجهیزاتی که به کار میرود شامل دستگاه ارائه دهنده تیکت، دستگاه اخذ تیکت و پرینترهای حرارتی است. این دستگاه بر اساس هر ورود اقدام به چاپ بلیط می کند و در نهایت تعداد بلیط ها شمارش می شود. سطح امنیت دستگاه به صورت کمی در نظر گرفته شده است و موقعیت کمی برای آن وجود ندارد.
سیستم کنترل ورود و خروج با دستگاه
سیستم کنترل تردد هوشمند با دستگاه یکی از مدل های به روز و ارزشمند است. در این راستا کارت مخصوص هر خودرو یا هر شخص می بایست توسط دستگاه بررسی شود. دستگاه هایی که در این زمینه مورد استفاده قرار می گیرد دارای بخش کنترل نرم افزاری مخصوصی است به طوری که کارت را شناسایی کرده و دستور ورود و خروج را صادر می کند.
سیستم کنترل ورود و خروج با دستگاه دارای دو بخش ارائه دهنده کارت و اخذ کارت است و هر یک دارای مکانیزم های مخصوص به خود هستند. البته که این دستگاه ها از نظر کاربرد نسبت به هم فرق می کنند.
سیستم کنترل تردد هوشمند برای ثبت پلاک
سیستمی که برای تشخیص پلاک خودرو استفاده می شود، مکانیزم کاملاً خودکاری دارد به طوری که شماره پلاک خوردو را به درستی تشخیص می دهد. این سامانه به واسطه دوربین مخصوص خود سعی به اخذ تصویر از خودروی عبوری می کند و سپس با استفاده از روش های پردازش تصویر می تواند شماره پلاک خودرو را استخراج نماید. این گزینه برای پارک های عمومی گزینه خوبی محسوب می شود.
اطلاعات خودرو برای پارکینگ های خصوصی و برج ها و سازمان توسط این سیستم به ثبت می رسد. اینطور که مشخص است. روش های ترکیبی مختلفی برای سیستم کنترل ورود و خروج در نظر گرفته شده است و تجهیزات به کار رفته شامل دوربین پلاک خوان، کامپیوتر و سرور و نرم افزار ثبت پلاک است.
مانیتورینگ چیست و چرا باید از آن استفاده کنیم؟
مانیتورینگ یکی از کاربردیترین فعالیتهایی است که میتوانید از آن برای نظارت بر عملکرد پروژههای خود استفاده کنید.
اما مانیتورینگ چیست و چرا باید از آن استفاده کنیم؟ امروزه پروژههای گوناگون در زمینههای مختلف، از اطلاعات و بخشهای گستردهای برخوردار هستند و برای اطمینان از عملکرد صحیح آنها باید نظارت مشخصی بر آنها انجام شود. مانیتورینگ مجموعهای از اعمال است که شما را میتواند در این مسیر کمک کند. برای آشنایی بیشتر با مفهوم مانیتورینگ و چگونگی انجام آن، در ادامه این مقاله همراه ما باشید.
مفهوم مانیتورینگ چیست؟
ردیابی و پیگیری دورهای هر فعالیتی (به صورت روزانه، هفتگی، ماهانه و سالانه) برای جمعآوری داده جهت تجزیه و تحلیل فرایند آن فعالیت را مانیتورینگ مینامند. در مانیتورینگ، باید مخاطبان هدف خود را در جهت درست انجام شدن فعالیتهای مدنظر مشخص کنید. نظارت بر یک برنامه یا مانیتورینگ، شامل جمعآوری دادههای معمولی است که در جهت پیشرفت خدمات شما برای دستیابی به اهداف برنامه اندازهگیری میشوند. به عبارت سادهتر، مانیتورینگ با اطلاعاتی که به شما میدهد، به کسب و کار شما کمک خواهد کرد تا بهرهوری فعالیت خود را به حد قابل توجهی بالا ببرید.
این عمل تغییرات در خروجیها و عملکرد برنامه را در طول زمان ردیابی میکند. از طرفی بازخورد منظمی به شما ارائه به شما ارائه میدهد و پیشرفت یا عدم پیشرفت فعالیت شما را میتوان از این بازخوردها نتیجهگیری کرد. هدف اصلی استفاده از این نظارت، اجازه دادن به مدیریت و ذینفعان برای تصمیمگیری آگاهانه درباره اثربخشی برنامهها و استفاده مفیدتر از منابع موجود است.
چه زمانی باید از مانیتورینگ استفاده کرد؟
برای پاسخ به این سوال میتوان ۵ مورد اصلی را در نظر گرفت:
- این فرایند یک فرایند پیوسته است که در طول عمر یک برنامه رخ میدهد. یعنی از لحظه شروع تا آخرین لحظه استفاده از یک برنامه، میتوان مانیتورینگ را روی آن انجام داد.
- برای تاثیرگذاری بیشتر، باید این فرایند از مرحله طراحی یک برنامه با استناد به تمام منابع موجود (از جمله منابع مالی، زمان و افراد درگیر)، برنامهریزی شود.
- نظارت بر یک فعالیت، باید در هر مرحله از آن فعالیت انجام شود. یعنی در مراحل مختلف باید دادههای متفاوتی را از طریق مانیتورینگ به دست آورید و با استفاده مداوم از این دادهها، به تجزیه و تحلیل روند بپردازید.
- در پروژههای بزرگ، معمولا چیزی در حدود ۷٪ از کل بودجه پروژه را برای مانیتورینگ اختصاص میدهند.
- ارزیابیهای دیتاهای به دست آمده در هر برنامه، معمولا بعد از پایان هر بخش انجام میشوند. البته این دادهها باید در ابتدای هر فعالیت، برنامهریزی شوند؛ چرا که دادههای جمعآوری شده در طول برنامه بسیار متکی به دادههای پایه برنامهریزیشده هستند و این دادههای پایه از اهمیت ویژهای برخوردار هستند.
بر چه کارهایی باید نظارت انجام شود؟
نظارت بر چه چیزهایی انجام میشود؟ | سلسله مراتب فعالیتها |
آیا فعالیتهای برنامهریزی شده به موقع و در چارچوب بودجه انجام شده است؟ و چه فعالیتهایی بیبرنامه انجام شدهاند. | فعالیتها |
پروژه چه محصولات یا خدمات مستقیم ملموسی را در نتیجه فعالیتها ارائه کرده است. | خروجیها |
چه تغییراتی در نتیجه خروجیها رخ داده است و تا چه حد ممکن است به پیشنهاد پروژه و تاثیر مطلوب کمک کند؟ | عواقب |
این پروژه تا چه اندازه به اهداف بلندمدت خود کمک کرده است؟ چرا و چرا نه؟ از طرفی پروژه چه پیامدهای مثبت یا منفی پیشبینی نشدهای داشته است؟ | تاثیرها |
انواع مانیتورینگ
مانیتورینگ را میتوان در چهار دستهبندی مختلف تفکیک کرد. این دستهبندیها به تفکیک زیر هستند.
- نظارت بر فرایند (به صورت در لحظه یا Real-Time)
- ردیابی پیشرفت
- اعتبارسنجی پیشرفت
- نظارت بر عملکرد
در ادامه نگاهی به هرکدام از این انواع میاندازیم.
نظارت بر فرایند
نظارت بر فرایند یکی از اعضای اصلی در هر سیستم مانیتورینگ است. بخش نظارت بر فرایند، مدیر پروژه را از اطلاعات مربوط به اجرای واقعی پروژه مطلع میکند. در واقع نظارت بر فرایند به پرسنل مشغول در آن زمینه کمک میکند تا از درستی اجرای پروژه مطلع شوند و بدانند برای پیشرفت چه کارهایی میتوانند انجام دهند. نظارت بر فرایند مرحلهای است که با استفاده از چکلیستها و دستورالعملهای مختلف که توسط کارکنان پروژه تهیه شده است، انجام میشود.
پیروی از این چک لیستها و نظارت منظم بر فرایند، به کارکنان اجازه میدهد تا با شناسایی شکافهای موجود در قسمتهای مختلف پروژه، تصمیماتی را در راستای بهبود عملکرد اتخاذ کنند. به منظور انجام این فرایند، ابزار نظارتی خاصی مورد نیاز است که با استفاده از آنها اطلاعات زیر جمعآوری میشوند.
- هدف از مانیتورینگ
- این بازدید چه فعالیتی را پوشش میدهد.
- متدولوژی اتخاذی برای بازدید
- یافتههای کلیدی در زمینه فعالیت مربوط به پروژه
- بازخورد دریافتی از کارکنان
- مهلتها و مسئولیتهای مربوط به پروژه
ردیابی پیشرفت
هر پروژهای، اهدافی را برای دستیابی برای خود تعریف کرده است. یکی از عملکردهای کلیدی مانیتورینگ، ثبت پیشرفتهای مشخصشده در برابر اهداف مشخصشده برای پروژه است. برای ردیابی پیشرفت، نیاز است تا همه شاخصهای خروجی برای فعالیتهای کلیدی و اهداف آن برای شاخصهای خروجی مشخص شوند. در این پروسه، اهداف را به بازههای زمانی مختلف مانند سهماهه بر سال تقسیم میکنند. سپس میزان پیشرفت در برابر اهداف مشخص میشوند و ردیابها به طور خودکار انحراف معیار آنها در برابر مسیر رسیدن به هدف بررسی میکنند. در واقع میتوان گفت ردیابی پیشرفت به دو دلیل اصلی بررسی میشود:
- برای دیدن این که آیا پروژه در مسیر قرار دارد یا خیر.
- اینکه آیا وظایف مختلف در پروژه در زمان درستی انجام شدهاند یا خیر.
اعتبارسنجی پیشرفت
اعتبارسنجی پیشرفت نیز یکی دیگر از انواع مهم مانیتورینگ است. پیشرفت بخشهای کلیدی پروژه معمولا به کارکنان آن حوزه اطلاع داده میشود. برای اعتبارسنجی پیشرفت خروجی گزارش شده، کارکنان بخش مانیتورینگ خروجیهای ردیاب را جمع آوری میکنند و شاخصهای خروجی را برای تایید اعتبار شناسایی میکنند. این مسئله با استفاده از ابزار تایید یا MoV (Means of Verification) جمعآوری میشوند. این امر با ارزیابی و تایید کامل فرایندی که توسط کارکنان آن حیطه اتخاذ میشود، دنبال میشود. در عین حال اگر فعالیت مدنظر در گذشته انجام شده باشد، نتایج آن فعالیت نیز در این روند بررسی میشود.
نظارت بر عملکرد
در این بخش از مانیتورینگ، عملکرد بخشهای مختلف تحت نظارت قرار میگیرند. ارزیابی شاخصهای عملکرد در این بخش به مدیران پروژه کمک میکند تا درک بهتری از عملکرد پروژههای خود داشته باشند. این شاخصهای عملکرد معمولا در طرحهای پیشنهادی برای پروژه مشخص میشوند و به عنوان یکی از شاخصهای اصلی در برنامه مانیتورینگ مورد استفاده قرار میگیرند. در این بخش، دادههای پایه بسیار اهمیت دارند؛ چراکه وضعیت شاخصهای عملکرد را بهتر مشخص میکنند. از طرفی با این سبک از مانیتورینگ میتوانید کیفیت خروجیهای خود را نیز به بهترین نحو ممکن بررسی کنید.